horizontal menus
 

HamboHus Historie

Utvendig komplett  

Utvikling av HamboHus begynte tidlig på 1980-tallet. På Rotnes i Nittedal hadde entreprenør Ernst Hamnvik kontor i etasjen over datautviklingsselskapet Nittedata, der Bo Lewendal, Alf Martin Jensen, og Alix Cordray arbeidet. Det ble besluttet å lage et verktøy som Hamnvik kunne bruke i sitt arbeide. Navnet Hambo kommer fra navnene til initiativtagerne HAMnvik og BO.

De første versjonene gikk på Norsk Data maskiner (Nord 10, senere ND-100) med alfanumeriske Tandberg terminaler. Utskrift var på HP-plottere, bl.a. A1 plotteren HP 7580.

Utvendig komplett  

Helt fra begynnelsen var husmodellen en integrert 3D modell, med materialdatabase og beregning av priser og arbeidstid. Som idag ble huset spesifisert med vegger og etasjeskiller. Egne tegningsark som inneholdt flere tegningsdeler kunne også spesifiseres. 3D tegninger ble plottet med "skjulte linjer". Beregningene ble styrt v.hj.a. uttrykk.

Bygg-kommandoen for et helt hus kunne ta 3-4 timer. Plotting av en enkel fasade eller oversiktstegning kunne ta 30-40 minutter.

Utvendig komplett  

I 1983 ble HamboHus A.S stiftet. Selskapet hadde 6 ansatte og lokaler i Nittedal. Det var en spennende periode med hektisk utvikling og salgsarbeide. HamboHus ble solgt til ca. 13 selskaper i Norge, med en prislapp rundt 400.000 for datamaskin, terminaler, plotter, og programvare.

Den opprinnelige idéen var, som nå, å være et integrert produkt for bruk i mindre bedrifter. Den høye prisen gjorde imidlertid at de fleste kunder var litt større "ferdighus" selskaper.

Utvendig komplett  

I 1984 kom Macintosh på markedet og Hambo begynte umiddelbart å bruke Macintosh som grafisk terminal. Hovedtyngden av beregninger ble gjort på ND-maskinen, men brukerinterfacen ble flyttet til Macintosh. Dette var en særdeles avansert løsning for sin tid.

Høsten 1986 var det slutt på pengene, og HamboHus A.S opphørte. Ernst Hamnvik fortsatte å selge HamboHus gjennom selskapet AS Epoh. Ernst Hamnvik og flere av kundene forsatte å bruke HamboHus til prosjektering. Utviklerne gikk videre til Orbit Creative Computing AS (som utviklet Jonathan CAD System).

I en lang periode ble det gjort bare minimal utvikling av HamboHus. Mesteparten av innsatsen gikk med til å holde takt med den teknologiske utviklingen. Først ble det laget en emulator for ND-100 på Macintosh. Senere ble HamboHus portet, med oversettelse fra ND-språket Planc til C++.

Utvendig komplett  

På slutten av 90-tallet skjøt det fart i HamboHus utvikling. Semafor Software ANS ved Alf Martin Jensen og Alix Cordray begynte å modernisere HamboHus, og programmet framstår idag som moderne. Ernst Hamnvik bruker stadig HamboHus til prosjekter. HamboHus har også noen få kunder som har brukt programmet hele tiden.

I de senere år der det blitt mye mer snakk om integrerte modeller i byggebransjen (BIM). Da kommer idéene bak HamboHus til sin rette. Tiden er inne for å gjøre HamboHus tilgjengelig for flere.

 
Hjem | Produkt | Metode | Last ned | Teknisk | Support| Forespørsel | Kontakt